Ik ben opzoek naar dakdragers

Dakdragers voor de auto

Eén van de betere dingen die ooit zijn uitgevonden dan zijn toch wel de dakdragers voor op je auto. Je kent het wel: je gaat op vakantie en hebt een week van tevoren al flinke stress. Je hebt namelijk nog geen flauw idee hoe je al die spullen mee gaat krijgen. Dankzij dakdragers in combinatie met een dakkoffer is deze stress verleden tijd. 

Wat is een goede dakdrager?

Wat een goede dakdrager is dat hangt af van wat je ermee wil. Er zijn echter wel een aantal algemene regels waaraan een dakdrager in het algemeen moet voldoen: 

 


faradbox4

Weerstand

Een dakkoffer ontregelt in grote mate de stroomlijn van de auto. Dit betekent dus dat de wind er niet meer zo soepel langs glijdt. Hierdoor kan het rijden met een dakkoffer zorgen dat je brandstof verbruik aanzienlijk omhoog gaat. Ook kan het zijn dat de wegligging van de auto anders aanvoelt. Daarom is het aan te raden om een dakkoffer te nemen die gestroomlijnd is en goed aansluit op uw auto.

Snelheid

Met een dakkoffer mag je net zo hard rijden als zonder een dakkoffer. Op het rijden met een dakkoffer zit namelijk geen extra snelheidsbeperking op. Wel is het aan te raden niet harder dan 130 km/u te rijden. Ook zijn er een aantal dakkoffers waar een lagere maximumsnelheid op wordt aangegeven. Het is niet verplicht, maar wel aan te raden om aan die snelheid te houden.

Gewicht

Met het vullen van de dakkoffer moet je qua het gewicht op een aantal dingen letten. Allereerst moet je zorgen dat het maximum daklast van je auto niet wordt overschreden. Hierbij moet je dus rekening houden met het gewicht van zowel de inhoud als het gewicht van de dakdrager en dakkoffer zelf. De maximum daklast kunt u vinden in het instructieboekje van je auto.

Ook moet je rekening houden met het maximum toelaatbare massa van het totale vervoersmiddel. Dit is inclusief alles wat je er qua gewicht op en aankoppelt aan je auto. De maximum toelaatbare massa van je auto staat vermeld op je kenteken bewijs. Daarnaast hebben dakkoffers zelf ook een maximum draagvermogen, deze dient ook niet te worden overschreden.

Naast de gewichtsbeperkingen is het ook aan te raden om juist lichtere spullen in de dakkoffer te plaatsen en juist de zwaardere spullen in de auto. Dit heeft te maken met het zwaartepunt van de auto, wat weer resulteert in het weggedrag.

Ook hebben dakdragers een optimale gewichtsverdeling. Over het algemeen zal dit ca. 50% in het midden zijn en 25% bij zowel de voor- en achterkant van de dakkoffer. Over het algemeen staat dit ook vermeld in de gebruiksaanwijzing van de dakkoffer.

Hoogte

BagageboxMet de totale hoogte van de auto in combinatie met de dakdrager en dakkofferdien je ook rekening mee te houden. De doorrijhoogte van de auto wordt namelijk aanzienlijk hoger. Vooral met busjes en hoge SUV’s kan je hiermee in de problemen komen als je een parkeergarage, tunnel of tolpoort in rijdt. De hoogte van een parkeergarage, tunnel of tolpoort wordt vaak vooraf al aangeduid en in de meeste gevallen zal er ook een balk op de maximale doorrijhoogte hangen.

Tips

  • Lang niet alle dakkoffers zijn waterdicht, hierdoor is het verstandig om een extra plastic zak om uw bagage in de dakkoffer te doen. Dit zodat je spullen niet nat worden door een regenbui.
  • Leg uw spullen nooit los in de dakkoffer, zeker geen zware. Door hard te remmen, kan je spullen verschuiven en dit kan zowel schade aan jouw spullen als aan je dakkoffer veroorzaken.
  • Een dakkoffer heeft invloed op het weggedrag van de auto. Rijd daarom niet te hard en maak geen abrupte stuurbewegingen op snelheid.
  • Als je de dakkoffer zolang mogelijk mooi wilt houden, ga dan eerder voor een matte dakkoffer. Matte dakkoffers vertonen namelijk minder opvallende krassen dan glanzende dakkoffers.

Geef een reactie

Sluit Menu