Duidelijke overeenkomsten opstellen

Duidelijke overeenkomsten opstellen

Overeenkomsten komen elke dag voor. Als we wat gaan kopen of als we een afspraak maken. Eigenlijk bestaat ons sociale leven grotendeels uit overeenkomsten. Jij doet dat het één en een ander doet weer iets anders inruil daarvoor. Dit soort dingen gebeuren te pas en te onpas. Het gebeurt zo snel dat we er helemaal niet bij stilstaan. Toch is het maken van overeenkomsten een serieuze zaak, waar veel precisie bij komt kijken.

Als werkgever

Als werkgever moet je goed over de overeenkomsten nadenken. Je legt jezelf namelijk vast aan bepaalde afspraken. Denk bijvoorbeeld aan werknemers die een arbeidsovereenkomst aangaan voor een bepaalde of onbepaalde tijd. Evenals een overeenkomst voor en opdracht of een concurrentiebeding.

Als werknemer

Natuurlijk is voor een werknemer de arbeidsovereenkomst het meest evident. Maar er kom meer bij kijken. Bijvoorbeeld een beëindigingsovereenkomst, waarin jij hele duidelijke afspraken maakt met jouw baas. Dit zijn de zaken die je goed op papier wil hebben staan. Denk daarom niet te makkelijk over overeenkomsten. Deze kun je het best op maat hebben.

Als Zzp’er

Zzp-overeenkomsten zijn natuurlijk helemaal op maat samen te stellen. Dat is ontzettend belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van algemene voorwaarden. Als zzp’ers wordt er weinig voor je geregeld, dus moet ervoor zorgen dat je goed ingedekt bent. Maak voor je jezelf duidelijk afspraken met iedereen waarmee je zaken doet. Zo weet je vooraf wat wel en niet kan en hoe je niet bij elke nieuwe klant een nieuwe overeenkomst op te stellen. Je werkt overal op dezelfde manier, dat maakt het voor jou ook makkelijker.

Wees goed bewust van overeenkomsten

Er komt dus nogal wat kijken bij het opstellen van een overeenkomst. Dat is niet een handjeklap of een gentlemen agreement, die zijn zaken die duidelijk vastgelegd dienen te worden. Anders zal dit tot vervelende zaken in de toekomst leiden en dat is wil niemand.

Geef een reactie

Sluit Menu