Wat is een financiële controller?

Wat is een financiële controller?

In sommige opzichten kan financieel controllership een moeilijke rol zijn om te definiëren. Het valt over de scheidslijnen tussen pure boekhouding, financiële strategie en leiderschap. 

Goede financiële controllers moeten zowel oog voor detail hebben als voor het grotere geheel. Ze hebben de taak om voor nauwkeurigheid te zorgen, maar ook om de efficiëntie te verbeteren. En, zoals bij de meeste moderne functiebeschrijvingen, evolueert deze rol. Bedrijven verwachten een meer strategische visie dan vroeger.

Wat is een financiële controller?

Eenvoudig gezegd is de financieel controller de hoofdaccountant van een bedrijf. Ze houden toezicht op de boekhoudkundige activiteiten en zorgen ervoor dat de administratie nauwkeurig het geld weergeeft dat het bedrijf binnenkomt en verlaat.

Verantwoordelijkheden omvatten doorgaans:

  • Algemeen boekhoudkundig toezicht
  • Intern beleid opstellen en uitgavenbeheer in de gaten houden
  • Coördineren van externe belasting accountants
  • Bankrekeningen opzetten
  • Ervoor zorgen dat de betaling wordt ontvangen van klanten en andere debiteuren

In sommige gevallen omvat de rol ook een behoorlijke hoeveelheid projectmanagement. In kleinere financiële teams kan de financial control ook het hoofd Financiën of de CMA (management functie) zijn. Ze moeten zowel deze controle-aspecten van de rol beheren als financiële rapporten maken, budgetten opstellen en de bedrijfsuitgaven plannen. Dus wanneer bedrijven op zoek zijn naar een financieel controller, kan de reikwijdte van de functie aanzienlijk variëren.

De financial controller is een senior leider in het financiële team. Om deze reden wordt meestal verwacht dat sollicitaties beschikken over aanzienlijke ervaring in boekhoudkundige en fiscale kwesties , plus het vermogen om anderen te begeleiden en eigenaar te worden van de administratie van het bedrijf. Controllers moeten georganiseerde managers zijn met de vaardigheden om het bredere bedrijf te dwingen beleidsregels en procedures te laten opvolgen.

Bent u nieuwsgierig geworden naar een baan in de financial control? Kijk dan voor meer informatie over controllerships en vacatures op https://www.staan.nl/

Geef een antwoord

Sluit Menu