Motor jassen in verschillende soorten, maten en kleuren: dit moet je weten

Wil je zelf een outfit voor op de motor samenstellen? Dan begin je doorgaans met de motorjas, omdat het ook het meest in het oog springende kledingstuk is als je op een motor zit. Het dragen van motor jassen is verplicht, omdat het een speciale jas is die je ook de juiste bescherming kan bieden. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een motorjas? In onze blog vertellen we er meer over.

Let op de materialen waarvan motor jassen worden gemaakt

Motorjassen zijn meestal gemaakt van materialen zoals leer, nylon of polyester of een combinatie van materialen. Leer is bijvoorbeeld slijtvast en biedt doorgaans uitstekende bescherming, terwijl motor jassen van textiel vaak ademend en flexibel zijn. Het materiaal dat je kiest is afhankelijk van de stijl die je jezelf wilt aanmeten, in welk klimaat je wilt motorrijden en persoonlijke voorkeuren voor kleuren en patronen.

Motor jassen met een goede pasvorm kopen

Motor jassen met een goede pasvorm zijn essentieel voor zowel het rijcomfort als de veiligheid. De jas moet strak zitten zonder dat die knelt, zodat de beschermende eigenschappen goed hun werk doen. Let vooral op de lengte van de mouwen en de jas zelf en zorg ervoor dat de jas goed aansluit op je lichaam. Zorg er ook voor dat je voldoende bewegingsruimte hebt als je de jas draagt.

Ideale bescherming als je op de motor zit

Motor jassen moeten niet alleen mooi zijn, maar je vooral goed beschermen als je op de motor onderweg bent. Controleer dan ook of de motorjas beschermende kenmerken heeft, zoals CE-gecertificeerde protectoren op de schouders, ellebogen en de rug. De protectoren helpen bij het absorberen van een eventuele impact en verminderen het risico op letsel wanneer je valt. Zorg ervoor dat de protectoren goed geplaatst zijn en ook stevig op hun plaats blijven zitten.

Motor jassen voor verschillende weersomstandigheden

De motor jassen die je kunt kopen, zijn voor verschillende weersomstandigheden geschikt. Je moet voor jezelf bepalen in welk klimaat je het meeste rijdt en je ontkomt er vaak niet aan dat je meerdere jassen nodig hebt. Waterdichtheid is belangrijk als je vaak door de regen rijdt, maar voor de zomermaanden heb je juist een goede jas met voldoende ventilatie nodig, zodat je ook niet oververhit raakt. Oververhitting is gevaarlijk, omdat je het bewustzijn kunt verliezen en dat wil je natuurlijk voorkomen als je op de motor zit. Je brengt dan niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar.

Zorg dat je goed te zien bent

Zichtbaarheid is essentieel voor je veiligheid, vooral bij slechte weersomstandigheden of ’s nachts. Kies een motorjas met reflectoren of felle kleuren om beter zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Daar voorkom je een hoop problemen mee.

Motor jassen in verschillende stijlen

Motor jassen heb je in verschillende soorten, maten, kleuren en stijlen en de keuze die je maakt is grotendeels afhankelijk van welke stijl je jezelf wilt aanmeten. Kies uit stijlen, zoals sportieve jassen, jassen om mee te cruisen of leren jassen. Ze hebben allemaal hun eigen functies en kenmerken. Denk na over extra functies zoals verstelbare taillebanden, ventilatieopeningen, waterdichte zakken en een verbindingsrits voor bevestiging aan motorbroeken.