Heb je al eens een kunstgebit in gehad? Of ken je iemand die zelf geen tanden meer heeft en een kunstgebit nodig heeft? In deze blog wordt er uitgelegd wat een kunstgebit precies is, hoe je een kunstgebit in doet en wat de voordelen van een kunstgebit zijn.  

Wat is een kunstgebit? 

Een kunstgebit is een imitatiegebit dat iemand indoet wanneer deze persoon niet meer over zijn of haar eigen gebit beschikt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij erge ontstekingen in het gebit. Vaak wordt een kunstgebit door oudere mensen gebruikt.   Een volledig kunstgebit wordt van acryl gemaakt. Dit is een soort plastic vezel. Een partieel kunstgebit kan volledig van acryl zijn gemaakt, maar soms komt hier ook metaal in voor. Het gebruikte metaal wordt verwerkt in het frame van het kunstgebit. 

Hoe doe je en kunstgebit in? 

Voordat je een kunstgebit indoet, moeten er wat voorbereidingen worden getroffen. Ten eerste zorg je ervoor dat je mond hygiënisch is. Stukjes brood die tussen je tanden zitten kunnen bijvoorbeeld voor belemmering zorgen wat erin resulteert dat het kunstgebit niet past. Hetzelfde geldt voor het kunstgebit zelf, deze moet ook schoongemaakt zijn voordat het je mond ingaat. Vervolgens pak je het kunstgebit met je de wijsvingers en duimen van je beide handen vast en plaatst je het kunstgebit in je mond. Het makkelijkste voor jezelf is om met het onderste kunstgebit te beginnen, zodat je voor het onderste gedeelte van je mond genoeg ruimte hebt. Onder in je mond is het moeilijker om een kunstgebit te plaatsen dan bovenin. Als het onderste kunstgebit is geplaatst, herhaal je dezelfde stappen voor het bovenste kunstgebit. Zodra je ook het bovenste kunstgebit hebt geplaatst, ben je bijna klaar. Je doet nog één laatste check om te kijken en voelen of alles goed vastzit. Voelt alles goed? Dan ben je klaar! Als iets in je mond niet goed voelt, bijvoorbeeld scherpe puntjes in je mond of een kunstgebit dat scheef zit, dan kan je altijd teruggaan naar je tandprotheticus.  

Waar is een kunstgebit te krijgen? 

Voor een kunstgebit ga je naar een tandprotheticus of tandtechnicus. Hier zijn er in het oosten van het land genoeg van. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij het bedrijf kunstgebit Enschede.