Er zijn bepaalde situaties denkbaar waarin een waterontharder behoorlijk van pas komt. Ben je benieuwd naar de werking van een waterontharder en in welke situaties het handig zou kunnen zijn? Dan is dit de perfecte blog voor jou! Kom erachter wat je er precies mee kunt en wat het werkingsmechanisme erachter is. Verder zul je lezen over enkele voordelen. Gewoonweg voor het vergaren van wat extra informatie. Dat kan immers nooit kwaad, toch? Wellicht ben je geïnteresseerd in het onderwerp of misschien ben je daadwerkelijk van plan een waterontharder aan te schaffen. Wat je reden ook is voor het willen verkrijgen van informatie over dit onderwerp, je zit hier gegarandeerd goed.
Allereerst waar het goed voor is
Een waterontharder zorgt ervoor dat de hoeveelheid kalk in het water wordt verminderd. Dit heeft als effect dat hard water zacht zal worden. Waar je dit dan vervolgens voor kunt inzetten? Kalkafzetting in de waterleidingen evenals in de huishoudelijke apparaten. Een super vervelend probleem. Deze ellende zal voortaan tot het verleden behoren. Aan welke apparaten je denken moet? Het koffiezetapparaat bijvoorbeeld, de wasmachine, de vaatwasser, noem het allemaal maar op. Dit alles met behulp van een simpele waterontharder. Dat wil toch iedereen? Lezen over enkele andere pluspunten? Lees dan maar snel de volgende alinea door.
Wat andere voordelen zijn van een waterontharder
Zacht water is een stuk beter voor de huid en helpt dan ook bij bepaalde huidproblematiek. Het werkt effectief bij onder andere psoriasis of eczeem. Hoe dit precies zit? De huid geeft van nature huidvetten af. Die vetten zijn nodig voor het bieden van bescherming. Deze beschermlaag kan worden binnengedrongen door kalkdeeltjes. De huid kan hiervan uitdrogen en zelfs geïrriteerd raken. Daar zit je vanzelfsprekend niet op te wachten. Nog een ander voordeel is dat je kosten bespaart op de energierekening. Kalkafzetting werkt als een isolatielaag en hierdoor ontstaat verlies van rendement van je huishoudelijke apparaten. Genoeg over de voordelen, hoe werkt een waterontharder?
Het werkingsmechanisme
Het antwoord hierop is iets veelzijdiger dan dat je waarschijnlijk had gedacht. Er zijn verschillende soorten waterontharder met elke een ander werkingsmechanisme. Een werking middels ionenuitwisseling wordt het vaakst gezien. Deze methode is namelijk het efficiëntst gebleken. Calcium- en magnesiumionen uit het water worden gewisseld voor natriumionen in een cilinder met harskorrels. Dan heb je nog omgekeerde osmose.
Het water gaat hierbij door veel filters heen en zal vervolgens onder hoge druk door een halfdoorlatend membraan gaan. Zo worden echter ook andere aspecten uit het water verwijderd als zouten en mineralen. Tot slot heb je nog elektromagnetisme. Sterke magneten zouden ervoor moeten zorgen dat kalk zich minder snel afzet. Dit is niet bewezen en het kalk blijft in het water zitten.
Dit was de tekst alweer met betrekking tot waterontharders. Je weet nu wat het is en waar het voor gebruikt kan worden. Je hebt kennis gemaakt met enkele voordelen en ook met de verschillende soorten werkingsmechanismen. Waardevolle informatie waar je sowieso iets aan gaat hebben. Doe er dan ook vooral je voordeel mee.