Wat betekent Sociale Hygiëne in de horeca?

In volksmond bedoelen we met sociale hygiëne dat we rekening houden met elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid door zo netjes en schoon mogelijk in grote groepen te bewegen. Zodoende proberen we zo gezond mogelijk te blijven, zowel geestelijk als lichamelijk. Met sociale hygiëne in de horeca bedoelen we dat de ondernemer er alles aan moet doen om de gezondheid en veiligheid van zijn medewerkers en de gast te waarborgen. Daarvoor zijn een aantal normen en certificaten in het leven geroepen, zodat de hygiëne/gezondheidsstandaard in elke onderneming van een bepaald niveau is.

Vergunningen en certificaten voor horecaondernemingen

Laten we eens kijken naar de vergunningen en certificaten die je moet hebben voordat je alcohol mag schenken in jouw onderneming. Als je een eigenaar bent van een horecaonderneming (bijv. café) dan moet je een Drank- en Horecavergunning hebben. Deze kan je aanvragen bij de gemeente.  Deze aanvraag kan pas wanneer je beschikt over het diploma Sociale Hygiëne. Alle eigenaren moeten vermeld staan op deze vergunning en dus in het bezit zijn van het diploma Sociale Hygiëne. Verder is het ook verplicht dat er minimaal één medewerker tijdens openingstijden aanwezig is die in het bezit is van een diploma Sociale Hygiëne. Dit diploma kan je tegenwoordig overigens heel makkelijk online behalen. Zodoende ben je niet hele dagen kwijt aan zo’n cursus en kun je het in feite doen vanuit huis. Alleen het examen doe je op een COEL toets locatie. Ik heb mijn cursus Sociale Hygiëne online gevolgd bij ‘Picabia Opleidingen’ en mijn personeel ook.

Vergunningen en certificaten voor verenigingen en instellingen

Ook verenigingen en buurthuizen moeten een Drank- en Horecavergunning in bezit hebben. Dit hoeven zij alleen te hebben als zij alcoholische drank verkopen. Houden zij het bijvoorbeeld alleen bij thee en koffie dan hoeft dat niet.  Verenigingen vallen in een net wat ander straatje als je kijkt naar de Drank- en Horecawet dan bijvoorbeeld cafés. Dat komt, omdat verenigingen, instellingen (zoals buurthuizen) en andere organisaties alcoholische drank slecht als nevenactiviteit aanbieden. Deze instellingen vallen onder de ‘para commerciële’ horecabedrijven. Voor hen geldt dat er slechts 2 beheerders of bestuurders op de dank- en horecavergunning moeten staan. Veel verenigingen werken met vrijwilligers. Zij zullen een instructie moeten hebben gevolgd over verantwoord alcohol schenken (IVA).