Fanatiek sporten is vooral in deze tijd steeds populairder, echter zijn er ook genoeg mensen die door omstandigheden vaak zelf thuis sporten. Een hartstikke goede bezigheid natuurlijk, maar je loopt wel verhoogd kans op een blessure. Waar een sportschool je voldoende apparatuur geeft om ook op beginniveau te starten, kun je bij thuissporten een oefening lichtelijk verkeerd doen. Ook lopen bij de meeste sportscholen een medewerker rond die je eventueel van handige tips en tricks kan voorzien. Het gevaar van thuissporten is hierbij dat je een oefening slecht of niet effectief uitvoert, met alle gevolgen van dien. Net te zware gewichten pakken of juist niet de goede spier aanspreken. Het kan je zomaar in de rug schieten. Gelukkig zijn er dan genoeg mogelijkheden om met begeleiding weer te gaan sporten. Namelijk, de fysiotherapeut.

Soorten behandelingen

Hieronder staan een aantal behandelingen beschreven die je bij bepaalde blessures kan uitvoeren samen met de fysiotherapeut.

  • Echografie. Via een apparaat dat geluidsgolven uitzendt, gaat de fysiotherapeut de pijnplek in beeld brengen. Op deze manier kan er snel en pijnloos een diagnose gesteld worden. Zo kun je precies bepalen welke vervolgbehandeling benodigd is.
  • Dry Needling. Door middel van een speciale techniek worden de spieren aangeprikt en raken deze zo snel en langdurig ontspannen. Op deze manier ontspan je je spieren en kunnen klachten als rug- en nekpijn, schouderpijn en armpijn verdwijnen.
  • Shockwave therapie. Met behulp van een apparaat dat geluidsgolven uitzendt wordt er een bepaalde druk door de huid gestuurd naar de plek waar de blessure zit.  Dit versnelt het genezingsproces.
  • EPTE: EPTE staat voor percutane elektrolyse therapie. Bij deze behandeling wordt er door een korte wisselstroom de bloedcirculatie verhoogd en wordt de lokale celstofwisseling verbetert. Deze wisselstroom wordt in gang gezet door een echogeleide dry needling naald die in de pees wordt geplaatst.
  • Manuele therapie. Het doel doel van manuele therapie is gewrichten beter te laten bewegen door mobilisatie en manipulatie van het gewricht. Adviezen over aan te nemen houding bij bepaalde activiteiten horen ook bij deze therapie.

Bovenstaande behandelmethoden zijn maar een greep uit de diverse specialisaties die een fysiotherapeut kan uitoefenen. Wil je meer informatie over de verschillende behandelingen, zoek dan je lokale fysiotherapeut op.