Waarom is een HKZ certificering belangrijk?

Een HKZ certificering krijg je niet zomaar. Voordat je in het bezit bent van zo’n certificaat zal je eerst getoetst moeten worden door een externe certificerende instelling. Aangezien het kwaliteitssysteem van bijvoorbeeld een zorginstelling altijd gewaarborgd moet worden. Zo’n certificatie audit wordt altijd uitgevoerd door een lead-auditor. Hoelang zo’n certificatie- audit duurt hangt af van de grootte van een organisatie en de complexiteit. Het is belangrijk om te weten dat een HKZ certificaat in principe 3 jaar geldig is. In die drie jaar zijn tussentijdse toetsingen verplicht. Daarna zal je het proces voor de certificering opnieuw moeten doen.

In iedere organisatie is er altijd ruimte voor verbetering. Zeker in zorginstellingen is er een groot streven naar een bepaalde standaard. Dan is het wel nodig om er bepaalde maatstaven aan te verbinden. De meeste zorginstellingen vinden dat ook belangrijk, want zelf willen ze ook het beste voor de patiënten. Mensen die in de zorg werken streven ook altijd naar de beste omgeving om in te werken en hun patiënten de beste zorg te geven.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat jij met je organisatie het verschil maakt ten opzichte van de rest, dat doe je natuurlijk als organisatie zijnde om de benodigde concurrentie voordeel te creëren en natuurlijk ook om uiteindelijk je patiënten verder te helpen. Maar wat je niet moet vergeten is dat je uiteindelijk als organisatie het beste van jezelf moet vergen vóór jezelf. Zie het als een missie met doelen die je persoonlijk hebt. Je wilt ook het maximale potentieel uit jezelf halen. Een organisatie waar je deel van uitmaakt kun je ook op die manier bekijken. Uiteindelijk wil je ook in je organisatie het beste eruit halen dat erin zit. Dat doe je door elke individu beter te laten functioneren. En daar kan dus een HKZ certificaat bij helpen.