Het regelen van een voogdij

Als je samen kinderen krijgt komt daar wel het een en ander bij kijken. Je hebt het nodige papierwerk al gehad en je vraagt je dan af wat er allemaal nog geregeld moet worden. Vaak is er voldoende informatie te vinden over de standaard zaken die geregeld moeten worden. Maar wat als jij of jullie komen te overlijden of als jullie bijvoorbeeld gaan scheiden? Wat moet er dan vastgelegd zijn om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is voor de kinderen.


De notaris kan een voogd vastleggen


Je hoopt het nooit mee te maken als je jonge kinderen hebt maar als jullie beide komen te overlijden kun je het maar beter vooraf goed geregeld hebben. Tegen een familielid of kennis melden dat jij graag zou willen dat zij voor de kinderen zullen zorgen gaat hierbij niet voldoende zijn. Als er minder jarige kinderen zijn en jullie kunnen beide niet meer zorgen voor de kinderen dan kun je in je testament vooraf al iemand aanwijzen als voogd. Het vastleggen van een voogd is mogelijk bij een notaris of dit kan ook bij de rechtbank in het gezag register. Dit is geldig voor minderjarige kinderen en geldt dus ook alleen tot een kind 18 jaar wordt. Het kan natuurlijk zijn dat er een aantal vragen nodig zijn vooraf je dit wilt vastleggen. Een afspraak bij een notaris kan je helpen bij al je vragen.


Voogdij regelen tijdens een scheiding


Bij het regelen van een voogdij moet je niet alleen denken aan een situatie waarin je beide niet meer voor de kinderen kan zorgen. Het kan ook zijn dat jullie besluiten om uit elkaar te gaan. In dat geval is het voor de kinderen van belang om een goede omgangsregeling te krijgen met beide ouders. Door duidelijke afspraken te maken zullen kinderen minder last hebben van de scheiding. Jullie kunnen ervoor kiezen om een officieel ouderschapsplan op te stellen. Een ouderschapsplan kun je opstellen samen met een mediator die gespecialiseerd is in scheidingen. Nadat het ouderschapsplan compleet is, zal deze officieel worden ingediend en is de verdeelde voogdij geregeld.


Natuurlijk hoop je erop dat zodra je kinderen krijgt, je bovenstaande niet nodig zult hebben. Toch kun je beter zorgen dat je met de juiste kennis ook de juiste keuzes kunt maken. Dit zal voornamelijk voor de kinderen minder stressvol zijn dan wanneer dit allemaal nog geregeld moet worden in een periode van veel hectiek en verdriet.

Marketing Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.