Wat is de functie van een makelaar?

Wil jij binnenkort een huis kopen, of juist verkopen? In dat geval kan er van alles op je afkomen. Helaas is het kopen en verkopen van een huis niet zo simpel als de meeste transacties. In de meeste gevallen kom je bij de koop en verkoop van een huis terecht bij een makelaar. Maar wat voor functie heeft een makelaar nou eigenlijk en heb je een makelaar wel echt nodig? In dit blog zetten wij de functies van een makelaar op een rijtje.

Twee soorten makelaars

Vaak zijn mensen onder de veronderstelling dat de koop en verkoop van een huis door één makelaar wordt gedaan. Dat is niet het geval. Beide partijen worden vertegenwoordigd door een eigen makelaar. Een deal wordt dus begeleid door een aankoopmakelaar en een verkopende makelaar. Voor hetzelfde huis mag de aankoop- en verkoopmakelaar nooit dezelfde persoon zijn. De functie van de makelaar is het behartigen van de belangen van zijn partij. Een makelaar kan wel beide functies uitoefenen, maar dus niet voor hetzelfde huis

Verschillen tussen aankoop- en verkoopmakelaar

Tussen de beide makelaar functies zitten een aantal verschillen. Een aankoopmakelaar wordt, zoals je misschien al vermoedt, ingeschakeld als je een huis wilt kopen. Bij deze makelaar kan jij aangeven wat je wensen zijn en gaat hij de markt in de gaten houden. Hij kan ook advies geven op het gebied van regelgeving, helpen bij het realiseren van bezichtigingen en het rondmaken van de uiteindelijke koop. Het voordeel van een makelaar is dat hij met zijn connecties vaak eerder weet dat iets vrijkomt, dan dat je het zelf op internet kan vinden. Een verkoopmakelaar wordt ingeschakeld bij het verkopen van je huis. Zijn functie is om te helpen bij het verkopen van je huis. Dit doet hij door een reële schatting te maken van je woning, de woning zo goed mogelijk aan te bieden en de verkoop online te communiceren. Tot slot helpt de verkoopmakelaar met de afhandeling van de verkoop.

Is het verplicht om een makelaar in te schakelen?

Het is niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Toch is het wel aan te raden. Een makelaar heeft veel kennis van de woningmarkt. Met zijn kennis en connecties kan hij jou in de meeste gevallen goed adviseren. Het in armen nemen van een makelaar zorgt ook voor rust, omdat hij jou flink kan ontzorgen in het gehele proces. Zelf heb ik gebruik gemaakt van makelaar Oldenzaal en dat heeft mij ontzettend geholpen met het verkopen van mijn huis.

Marketing Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *