Zzp’ers en pensioenen

Als zzp’er krijgt u, net als elke andere Nederlander, een AOW zodra u de voor u gestelde AOW-leeftijd bereikt. Echter kan dit ‘basispensioen’ voor u als ondernemer niet voldoende zijn. Daarom is het belangrijk dat u als zzp’er zelf voor uw zzp-pensioen zorgt. Het kan zijn dat u als zzp’er al een pensioen opbouwt, omdat u dat verplicht bent voor uw beroep of bedrijfstak. Maar het kan ook zijn dat u hier nog helemaal niet over heeft nagedacht.

Als zzp’er een pensioen opbouwen

Als u als zzp’er nog geen zogenaamd ‘extra potje voor later’ opbouwt is het slim om na te denken wat u zelf aanvullend kunt doen. Eén van de opties die u heeft is een zzp pensioen opbouwen. Een zzp-pensioen is een beleggingsrekening met fiscaal voordeel. U bepaalt hierbij zelf hoeveel en wanneer u stort. Het geld dat u stort wordt belegd en staat vast tot uw pensioendatum. Daarnaast krijgt u een deel van uw inleg terug via de belasting.

Het beleggen van uw zzp-pensioen

Doordat het geld wat u stort belegd wordt is er een kans dat uw pensioenkapitaal groeit. Daarom is het beleggen van uw pensioen een goede optie. Maar dit brengt ook risico’s met zich mee. Gelukkig kunt u als zzp’er dit overlaten aan een aantal bedrijven en specialisten die daar enorm voorzichtig mee omgaan. Tevens gebruiken zij het zogenaamde ‘life cycle’ beleggen. Dit houdt in dat men uw beleggingsrisico’s automatisch laat afbouwen naarmate uw pensioendatum nadert. Het afbouwen van risico gebeurt aan de hand van het spreiden van uw inleg over verschillende fondsen via beleggingsmixen.

Uitbetaling van uw zzp-pensioen

Wanneer uw oude dag eindelijk daar is kunt u uw pensioen laten uitkeren. U kiest hierbij zelf de uitkeringsduur. Echter moet uw uitkeringsduur wel aan een paar wettelijke regelingen voldoen. Mocht u arbeidsongeschikt worden voordat u uw pensioendatum heeft bereikt dan kunt u uw zzp-pensioen eerder laten uitkeren. Dit is uiterst handig, omdat u als zzp’er uw inkomen zelf moet regelen. U heeft namelijk geen werkgever die u doorbetaald en u heeft ook geen recht op een uitkering of WIA van de overheid.

Marketing Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *