Een constructieberekening draagmuur laten uitvoeren

Een draagmuur is één van de belangrijkste onderdelen van een woning. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat een significant deel van de kracht van de constructie hierop steunt. Omwille van deze reden is het bij de plaatsing evenals de mogelijke verwijdering van een draagmuur altijd een vereiste om een constructieberekening uit te laten voeren. Voor alle duidelijkheid, dit is niet alleen een mogelijkheid, maar ook echt een verplichting. Ben jij ook in een situatie aanbeland waarin het laten uitvoeren van een constructieberekening draagmuur wettelijk verplicht is? Dan is het zeker en vast een aanrader om even de onderstaande informatie door te nemen.

Wat is een draagmuur precies? 

Een draagmuur is zoals de naam reeds aangeeft een dragende muur. Met andere woorden, verschillende onderdelen van de constructie kunnen op deze muur leunen. Dat is in de praktijk geen enkel probleem, zolang de draagmuur in kwestie uiteraard blijft staan. Er zijn echter verschillende redenen waarom mensen er tegenwoordig de voorkeur aan geven om één of meerdere van de aanwezige draagmuren in hun woning te laten verwijderen. Dit bijvoorbeeld om:

  1. Grotere en meer open ruimtes te creëren; 
  2. Een meerwaarde te creëren voor de woningwaarde;

Voordat je een draagmuur verwijderd kan en mag worden is het altijd belangrijk om een constructieberekening draagmuur uit te voeren. Een dergelijke berekening kan aan het licht brengen waar er op vlak van stabiliteit allemaal rekening mee moet worden gehouden. Op deze manier kan worden voorkomen dat er onverhoopt problemen ontstaan met de stabiliteit van het huis in kwestie.

Waarom is een constructieberekening draagmuur vereist? 

Een constructieberekening uitvoeren is in de praktijk altijd een vereiste wanneer er een werk wordt uitgevoerd waarbij de constructie van het pand mogelijks in het gedrang kan komen. Dat geldt uiteraard zeker bij het verwijderen van een draagmuur. Indien je een constructieberekening draagmuur uitvoert wordt duidelijk welk gewicht er op welke dragende delen rust en hoe je het wegnemen van de draagmuur kan (of beter gezegd moet) compenseren. Het uitvoeren van zo’n berekening moet dus in de praktijk uiteraard voorkomen dat er schade ontstaat. 

Hoeveel kost het laten uitvoeren van een constructieberekening draagmuur?

Het is vanzelfsprekend dat ervoor een constructieberekening draagmuur uitvoeren allerhande kosten zijn waar rekening mee dient te worden gehouden. Hoeveel je exact voor dit karwei zal moeten betalen wordt bepaald door verschillende factoren. Zo is er bijvoorbeeld de constructeur in kwestie die de berekening uitvoert, maar wat bovendien ook te denken van de omvang van de draagmuur? Enkele tarieven waar je rekening mee kan houden zijn bijvoorbeeld:

  • Gemiddeld 400 euro bij een draagmuur van minder dan 2 meter lang;
  • Gemiddeld 550 euro bij een draagmuur van minder dan 3 meter lang;
  • Gemiddeld 650 euro bij een draagmuur van minder dan 4 meter lang;

Is er sprake van een draagmuur die beschikt over een lengte van meer dan 4,5 meter? Dan zal je al snel rekening moeten houden met een prijskaartje van 750 euro of meer. Het spreekt voor zich dat je met deze kosten voor je constructieberekening draagmuur zeker rekening zal willen houden.

Marketing Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *