Wat is een scratch tester en wat kun je ermee?

Wat is een scratch tester en wat kun je ermee?

De kennis over hoe krasgevoelig bepaalde oppervlakten zoals een coating zijn en welke invloeden welk effect hebben kan veel bijdragen aan de ontwikkeling van betere maar ook duurbaardere producten. Er zijn verschillende methodes om verscheidene kenmerken van allerlei soorten oppervlaktes te testen. Eén zo’n methode is aan de hand van een zogenaamde “scratch tester”. Met een scratch tester kan de kwaliteit, stevigheid en levensduur van verschillende oppervlaktes onder verschillende omstandigheden worden gemeten.

Denk aan de invloeden van het weer of hevige temperatuursveranderingen. Maar ook slijtage in mechanische onderdelen waarbij veel wrijving plaatsvindt is een belangrijk gebied om te onderzoeken. Zo kunnen de juiste beschermlagen worden ontwikkeld.

Onderdelen die in het bijzonder gevoelig kunnen zijn voor slijtage door wrijving en krassen zijn elektronische onderdelen. Omdat deze componenten van cruciaal belang zijn in veel producten die wij dagelijks gebruiken is het belangrijk dat deze goed getest worden. Vandaar een is een scratch tester belangrijk.

Hoe werkt een scratch tester?


Het systeem dat hiervoor gebruikt wordt is voorzien van een zogenaamde “scratch head”. Dit is een uiteinde dat onder gecontroleerde omstandigheden tegen het te testen oppervlakte wordt gedrukt. Deze scratch head is zo klein dat hij zich bevind in nano, micro en macro waardes om de meest minuscule details vast te kunnen leggen en staat een breed gebied aan mogelijke testen toe. Het te testen oppervlakte wordt in een speciale houder geplaatst welke onder gecontroleerde snelheden zijwaarts bewogen kan worden.

De druk die door de scratch head op het oppervlakte wordt uitgeoefend kan aangepast worden naar behoefte van de test. Een 3D Imaging systeem maakt vóór en ná de test een gedetailleerde afbeelden welke belangrijke informatie bevat over bijvoorbeeld diepte, breedte, wrijving en microscopische verplaatsingen in het oppervlakte.

Ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan eens een kijkje op de volgende website: https://www.stinstruments.com/

Waarom is deze test belangrijk?


Het uitvoeren van testen op verschillende materialen is voor veel sectoren van groot belang. Deze testen kunnen op voorhand namelijk laten zien wat de sterke maar ook wat de zwakke punten van verschillende materialen en oppervlakten zijn. Door deze tetst kan productie van materialen en coatings worden verbeterd maar. Dit draagt bij aan sterkere, veiligere producten maar heeft uiteindelijk ook effect op productiekosten.

Om een voorbeeld te geven kan bijvoorbeeld een verflaag getest worden op slijtage onder normaal en intensief gebruik maar ook slijtage dor weersomstandigheden kan zo in kaart worden gebracht. Dit alles levert niet alleen betere producten op maar zorgt er ook voor dat producten een langere levensduur hebben en productie verlaagd kan worden en zo wordt ook de nadelige impact op het milieu beperkt.

Geef een antwoord

Sluit Menu